Muziek, intelligentie en gezondheid

Voor de meesten van ons is muziek een vertrouwde metgezel tijdens ons leven. Soms roept een muziekstuk of een liedje dierbare herinneringen op, zoals Marcel Proust door madeleine gebak gedoopt in thee onverwacht zijn kindertijd opnieuw beleefde (Op zoek naar de verloren tijd, eerste deel).
Muziek beïnvloedt sterk onze beide hersenhelften. Wanneer je muziek speelt versterk je jouw geheugen, motorische vaardigheden en coördinatie. Op die manier stimuleer je de functies van je linkerhersenhelft. Piano spelen heeft ook invloed op de rechterhersenhelft, die verantwoordelijk is voor creativiteit, verbeeldingskracht en intuïtie. Als je aan een nieuw pianostuk werkt, maak je nieuwe neuronen en leg je nieuwe verbindingen tussen neuronen. Ook synchroniseer je de hersenhelften. Dit is de reden waarom muziekspelen ons intelligenter maakt.
Olivier Sacks schrijft in zijn fascinerende boek Musicophilia. Tales of Music and the Brain over het effect van muziekonderwijs op het brein. Hij laat zien dat een jaar muziekles al leidt tot opvallende, gunstige veranderingen in de linkerhersenhelft. Hij beweert ook dat muziek vanuit educatief oogpunt even belangrijk is als lezen en schrijven.
Wetenschappers uit Finland beweerden bovendien dat de pianisten beter ontwikkelde hersens hebben dan de musici die spelen op andere instrumenten.
Piano is gezond!
Pianospelen heeft een zeer positieve invloed op veel ziektes, zoals Alzheimer, Parkinson, Multiple Sclerosis, hoge bloeddruk en depressie. Muziek activeert ons levensenergie en verbetert ons gevoelstoestand.
In de omgeving waar ik in Amsterdam woon, wonen veel professionele en amateurs musici. Als ik ’s avonds door mijn buurt loop, hoor ik allerlei instrumenten. Muziek maken is altijd leuk, maar muziek gespeeld in de laatste stralen van de zon heeft een bijzondere charme.
Strings in the earth and air
Make music sweet;
Strings by the river where
The willows meet.
James Joyce Chamber Music